Tips om met minder spanning paard te rijden.
Helaas hoor ik vaak dat ruiters bang worden doordat hun paard schrikt. Of dat het paard er van door gaat, niet stuurbaar is of dat het paard bokt. En dan is het rijden niet meer leuk, maar geeft heel veel spanning. Want angst leidt vaak tot spanning en dat voelt het paard weer, waardoor het paard onzeker wordt, of juist de leiding gaat nemen omdat de ruiter geen initiatief neemt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, waar het lastig uitkomen is. In deze blog een korte uitleg over angst en een aantal tips die je kunnen helpen om met minder spanning paard te rijden.
Wat is angst?
Angst is een normale emotie, die ons kan behoeden voor gevaar. Angst heeft ons als mensheid vaak geholpen als we in gevaarlijke situaties kwamen. Het zorgt voor een vecht- vlucht – verstijven reactie. Iedereen reageert verschillend op angst. Weet jij hoe jij reageert als je angstig bent op je paard? Wil je in de aanval gaan, dus word je ontzettend boos op je paard? Vlucht je weg, dus houd je op van rijden en stap je af bijvoorbeeld. Of verstijf je en verkrampt je hele lichaam? Als je, je eigen reactie opmerkt dan ben je al onderweg naar een oplossing, want heel vaak merken we niet bewust wat er gebeurd. We reageren alleen.
Als de situatie angst rechtvaardigt, dus als er bijvoorbeeld een beer op je af komt lopen, dan kan angst helpen. De angst zet je aan tot actie. Maar als we bij voorbaat al angstig zijn en constant bang zijn voor wat er kan gebeuren. Dan werkt angst verlammend en staat je vecht, vlucht of verstijven modus aan terwijl er niks is om bang voor te zijn. Je staat dan constant onder spanning. Daar is vaak hulp bij nodig, want dat is ongezond.
Tips om met minder spanning paard te rijden.
In dit stukje een aantal tips die helpen om met minder spanning paard te rijden.
- Wat er veelal gebeurd als er iets mis is gegaan bij het rijden, dat we daar dan de hele tijd mee bezig zijn in ons hoofd. ‘Als hij maar niet schrikt’, of ‘als hij er maar niet vandoor gaat’, dit zijn niet echt helpende gedachten. Door deze gedachten kun je niet voorkomen dat je paard er alsnog vandoor gaat, en de gedachten geven veel spanning. En paarden voelen die spanning. Probeer de niet helpende gedachten om te zetten in helpende gedachten. Bijvoorbeeld; Mijn paard is nu rustig, Ik ben ontspannen. We gaan samen fijn rijden.
- De kunst is om met een zo open mogelijke blik op je paard te stappen. Het is weer een nieuwe dag, en je bent nu aan het paardrijden en nu schrikt je paard niet. Dus probeer in het nu te zijn en te voelen wat er nu bij jou en je paard gebeurt.
- Kijk ook naar wat vandaag haalbaar is. Doelen stellen is mooi, maar als je de doelen onhaalbaar stelt, dan word je steeds teleurgesteld. Als het mooi rustig weer is, je paard is ontspannen en jij zit goed in je vel. Dan is het een goed moment om een stapje verder te gaan. Maar als je een drukke dag gehad hebt en je wilt nog snel even iets met je paard doen, doe dan iets wat goed lukt en geen spanning oplevert.
- Om de spanning af te laten vloeien, laat ik mensen vaak letten op hun ademhaling. Door bewust adem te halen word je even in het hier en nu gehaald, en merk je vaak dat er veel spanning in je lijf zit. Door rustig alle spanning uit te blazen, zal je lichaam meer ontspannen. En doordat je lichaam ontspant, zal je geest ook mee ontspannen.
- Mindfulness oefeningen zijn ook erg zinvol. Bij mindfulness probeer je de aandacht bij een bepaalde taak te houden. Die taak kan zijn je ademhaling, maar je kunt ook proberen je paard met volle aandacht borstelen voordat je gaat rijden. Kijk naar zijn reactie, voel hoe je je paard borstelt, ruik hoe de huid van je paard ruikt, merk op welk geluid de borstel maakt. Je gebruikt al je zintuigen om in het nu te zijn. En merk je dat je gedachten toch afdwalen naar het boodschappenbriefje, of naar wat je straks wil doen met rijden, dan breng je rustig je aandacht weer terug naar je taak.
- Kijk naar alle dingen die wel lukken of al gelukt zijn. Wij als mensen hebben de neiging om constant de nadruk te leggen op zaken die nog niet lukken, maar die wel eigenlijk wel zouden moeten kunnen. Dan vergeten we om te kijken naar wat wel goed gaat of naar wat je al bereikt hebt.
- Loop voordat je opstapt even een rondje met je paard door de bak. Zo kunnen jullie alvast op elkaar afstemmen en kun je de bak samen even verkennen. Tevens kun je tijdens het wandelen door de bak goed bekijken in welke stemming je paard is. Door heel bewust te lopen, kun je jouw eigen spanning wat af laten vloeien. Daarna even stevig staan om te aarden en even rustig ademen, dan kun je rustig opstappen.
- Doe tussendoor ook andere dingen met je paard die geen spanning geven. Dus ga bijvoorbeeld aan de slag met grondwerk, ga lekker uitgebreid poetsen of wandelen. Allemaal activiteiten waarbij je niet op het paard hoeft, maar wel samen bezig bent.
Hoe kan ik je helpen?
Als je merkt dat je er zelf niet meer uitkomt, dan kan ik je op weg helpen om met minder spanning paard te rijden. Eigenlijk help ik op verschillende vlakken. Vaak is het vertrouwen van de ruiter in het paard niet groot meer, maar andersom is er ook iets aan de hand. Het paard begrijpt de ruiter niet meer of is ook zijn vertrouwen kwijt. Dan kan ik het paard een tijdje rijden om hem te helpen het vertrouwen in de ruiter terug te vinden. En als de eigenaar van het paard dan ziet dat er iets veranderd bij het paard, dan geeft dat vaak ook vertrouwen om weer in het zadel te durven stappen.
Ik leg tijdens het rijden uit wat ik doe en waarom ik dat doe. Ik vertel ook wat ik ervaar als ik op het paard zit, maar het belangrijkste is dat ik probeer te achterhalen waarom dat paard doet wat hij doet. Paarden doen niet iets om ons te pesten, maar omdat ze ons niet begrijpen. Dat is belangrijk om te weten, want dan kan je met meer compassie op het paard stappen. En met minder frustratie.
De volgende stap is bewustwording bij de ruiter. Wat gebeurt er bij de ruiter op het moment dat die op het paard stapt. Waar zit de spanning. Ben je bij je paard met je aandacht? Of is de aandacht heel ergens anders? Kan je het paard open tegemoet treden, of heb je nog frustratie of verwachtingen van de vorige keer bij je. Door hier aandacht aan te besteden ontstaat bewustwording en kunnen we proberen door ademhalingsoefeningen de spanning af te laten vloeien. Ook geef ik vaak het advies mee om samen andere dingen te doen, zodat de band versterkt wordt.
Mocht je hulp nodig hebben omdat je niet meer op je paard durft te rijden, en staat je paard in de buurt van Haren, neem dan contact met me op voor een kennismakingsafspraak. Ik vind het heel belangrijk dat er een basis van vertrouwen is tussen ruiter en instructeur. Daarom is een kennismaking heel belangrijk, dan kunnen we beide ervaren of het klikt, daarna kunnen we samen op zoek naar de manier die past bij jou om zo met minder spanning paard te rijden. Je kunt natuurlijk ook eerst even op mijn over mij pagina kijken om een indruk te krijgen.
Comments are closed.