Angst bij het rijden
Tijdens het lesgeven maak ik regelmatig mee dat mensen angstig of onzeker zijn bij het rijden. Deze begrippen worden vaak in één adem genoemd, maar voor mij zit er een verschil tussen angst en onzekerheid. Angst heeft te maken met een lichamelijke reactie waardoor je lichaam niet meer wil wat je hoofd wil, dat kan zelfs zo zijn dat je niks meer doet. Hier kun je erg onzeker van worden. Onzekerheid heeft er naar mijn gevoel mee te maken dat je niet weet wat je moet doen, dat je twijfelt. Maar daar gaan we het in een ander blog over hebben.
De oude manier
Ik kom regelmatig mensen tegen die angstig zijn voor een bepaalde situatie tijdens het rijden. Men is bang om de controle kwijt te raken, men is bang om te vallen, men is angstig dat het paard misschien gaat schrikken of men is bang om te springen. Ga zo maar door. In mijn Deurne-tijd werd dan gezegd dat je niet zo moest zeuren en je paard niet moest laten merken dat je bang was. Gelukkig ligt die tijd ver achter ons. We weten nu dat paarden de angst toch wel voelen, hoe stoer je ook doet. En we weten ook dat die angst reëel is, en dat het dus niet helpt om te doen alsof hij er niet is.
Wat helpt wel?
- Mijn eerst tip is om te blijven ademen. Zodra je gespannen wordt dan houd je vaak onbewust je adem in. Probeer er bij jezelf op te letten dat je blijft ademhalen. En concentreer je daar af en toe eens even op.
- Ga dan op zoek naar je comfort-zone. Stel jezelf de vraag: Waar voel ik me nog wel op mijn gemak bij mijn paard? En zorg dat je die basis, dat veilige gevoel heel stevig maakt. Dus als je het nog wel ok vindt om met je paard over balkjes te draven, maar als je springen echt heel spannend vindt. Draaf dan regelmatig over balkjes op allerlei manieren.
- Vanuit de stevige basis kun je kleine stappen maken buiten je comfort-zone. En welke stappen dat zijn, bepaal je elke dag en elk moment zelf. Dat is heel belangrijk. Want paarden en mensen zijn elke dag weer anders, en de omstandigheden zijn elke dag ook weer anders. Als je het bijvoorbeeld heel fijn vindt om je paard eerst even te longeren voor het rijden, omdat je bang bent dat het anders te wild is. Dan is het wijs om dat longeren af te bouwen als het mooi weer is en als je zelf goed in je vel zit. Is het stormachtig of is je paard die dag maar kort in de wei geweest, dan kun je beter weer een stapje terug doen en het longeren weer even oppakken.
- Dus dat is de volgende stap. Doe op tijd weer een stapje terug naar je comfort-zone. Alleen is hier wel één punt heel belangrijk. Waak ervoor dat die comfortzone niet steeds kleiner wordt, dus dat je vanuit je comfort-zone stapjes terug doet.
- Wat zeker erg belangrijk is, is dat je wel de kennis hebt om iets te doen. Als je bijvoorbeeld je springangst aan wil pakken, maar je hebt zelf nog nooit gesprongen en je paard ook niet. Dan is het misschien verstandig om eerst zelf te leren springen en je paard door een ervaren ruiter te laten rijden zodat het kan leren springen.
- En hierbij is het heel belangrijk om begeleiding te zoeken. Zoek iemand die je vertrouwd. Zodat hij/zij je kan helpen bij het vinden van die comfort-zone en die je kan begeleiden bij de kleine stappen.
Heb je vragen, opmerkingen of wil je een afspraak maken om jouw angst tijdens het rijden aan te pakken, dan mag je altijd contact opnemen.
Comments are closed.