Winter
Wat is het overal een natte boel. Het water in de sloten staat hoog, er liggen plassen in het land en de rijbak staat af en toe blank. Toch kan het nog koud worden in de maanden januari en februari. Daarom in dit blog een aantal tips voor het omgaan met paarden bij sneeuw en vorst.
Frisse paarden
In januari zijn de paarden vaak wat frisser. De dagen lengen, het kan soms erg koud zijn en de paarden krijgen in verhouding veel minder beweging dan in de andere seizoenen. Als paarden fris zijn, doen ze dat niet om jou te pesten! Het is belangrijk om dat voor ogen te houden en er gepaste maatregelen voor te nemen. Veiligheid is altijd belangrijk. Het kan best handig zijn om je paard eerst even te longeren zodat hij zijn energie kwijt kan zonder jou op zijn rug. Het is niet de bedoeling dat hij de regie overneemt en als een dolle te keer gaat. Maar dat je probeert de energie als ware een gecontroleerde uitlaatklep te geven. Dan kun je als hij wat gekalmeerd is alsnog even rustig rijden.
Is het niet mogelijk om eerst even te longeren dan kan het handig zijn om eerder te draven. Zeker paarden die geschoren zijn, of dekens op hebben kunnen het koud hebben als ze van stal komen. Dan is het handig om ze wat sneller op te warmen door vlot te gaan draven. En hierbij kan je gelijk de energie weer in goede banen leiden.
Naar buiten met sneeuw of vorst.
Een vraag die mij regelmatig gesteld wordt is de volgende: Kunnen paarden naar buiten als er sneeuw ligt? En wat als de bodem bevroren is? Als paarden normaal niet buiten komen, of een tijdje binnen hebben gestaan, dan zou ik ze zeker niet buiten laten op een mooie zonnige winterdag. De bodem is dan hard en de paarden zijn vrolijk en fris en lopen dan kans op blessures. Paarden die alle dagen buiten komen kunnen in mijn ogen prima naar buiten bij sneeuw of vorst.
Er zijn wel een aantal aandachtspunten. Het is belangrijk dat de bodem vlak is, op een bevroren hobbelige ondergrond kunnen paarden ernstige blessures oplopen. En als er sneeuw ligt, moet je goed opletten bij paarden met ijzers. Daar blijft de sneeuw vaak onder plakken. Vaseline onder de hoeven smeren kan helpen. Er zijn ook zooltjes op de markt die je onder het ijzer kunt doen waardoor de sneeuw zich niet kan ophopen in de hoef. Paarden vinden het vaak wel heel leuk om in de sneeuw naar buiten te gaan en te spelen in de sneeuw!
Winter en kleding voor mensen
Vanmorgen was het toevallig droog, maar wel erg koud. Zelf had ik me goed aangekleed, maar toch moet ik altijd weer wennen aan de kou. Tips om warm te blijven tijdens het lesgeven zijn voor mij: laagjes aan trekken, kleding aantrekken die niet te strak zit en in beweging blijven. Als ik zelf rijd dan word ik eigenlijk altijd wel warm, maar tijdens het lesgeven, coachen of longeren moet ik veel meer moeite doen om warm te blijven. Ik heb een lange jas die over de knieën komt, daar ben ik erg blij mee. Dan houd je de bovenbenen ook lekker warm en krijg je geen last van ‘ruiterdijen’. Dat is zoiets als wintertenen, maar dan op de dijen.
Koude handen en voeten is lastiger te voorkomen in de winter. Laarzen met dikke zolen zodat je verder van het ‘koude’ zand af bent, verwarminkjes of geitenwollen sokken kunnen helpen. Zorg in ieder geval dat je droog blijft. Als je nat wordt, dan warm je bijna niet meer op.
Paarden en kou
Paarden hebben het veel minder snel koud dan mensen. De comforttemperatuur van paarden ligt tussen -5 en +15. Dat betekent dat paarden in de winter prima buiten kunnen blijven. Mits zij de mogelijkheid hebben gehad om een goede wintervacht aan te maken. Daarnaast is een schuilmogelijkheid ook erg fijn voor de paarden die dag en nacht buiten staan. Dit kan in de vorm van een schuilstal, maar een bomenrij kan ook voor beschutting zorgen. Paarden hebben voldoende ruwvoer nodig zodat zij zich warm kunnen houden.
Comments are closed.